10 Nisan 2017 Pazartesi

BALKABAĞI MUCİZESİ VE NEFİS TARİFLER

Balkabağı benim şifa iksirim, ülkemizde çok bol olan ancak sadece tatlı yaparak haksızlık ettiğimiz, yeni yeni çorbaları ve yemeklerini yapmaya başlayarak ilerde baş tacı yapacağımız bir meyve. Biz büyüklere de faydalı olan ancak bebeklerimiz için sıkca kullanmamız gereken bir besin. Faydaları saymakla bitmiyor, en önemli faydası bağışıklık güçlendirici olması. Çok yüksek miktarda beta karoten içerir; bu da özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Mikroplardan korur, iltihapların iyileşmesinde yardımcıdır. Demir, potasyum, protein, sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve A vitamini deposudur. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Yüksek oranda lif içerir hatta bebeğinize ilk yedirdiğinizde sindirim sistemi üzerindeki etkisini görürsünüz. 6 ay üzeri bebekler için uygundur ancak her gıdada olduğu gibi doktorunuzun onayı olmadan bebeğinize vermemelisiniz.  Size iki tarif vermek istiyorum; biri balkabağı püresi, diğeri ise muhallebisi:

Balkabaklı-Pirinçli Sebze Püresi
1/2 su bardağı balkabağı
1/2 su bardağı pırasa (+7 ay)
1/2 su bardağı pirinç
1 diş sarımsak
Zeytinyağ
Pirinçleri 1 bardak su koyup haşlayalım, ayrı bir kapta balkabağı, pırasa ve sarımsağı haşlayalım pişince, pirinçleri suyundan süzüp sebzelerle karıştıralım ve pütürlü kalacak şekilde blenderdan çekip, zeytinyağı ekleyelim... 

Armutlu-Balkabaklı Yulaf Unu Muhallebisi
1/2 su bardağı balkabağı
1 armut
3 tatlı kaşığı yulaf unu
Ghee yağ (tereyağ da olur)

Yulafı yarım bardak suda sürekli karıştırarak kaynatalım, armut ve balkabağını haşlayıp tüm malzemeleri karıştırıp blenderdan çekelim. Dilerseniz üzerine pekmez ekleyebilirsiniz. 


Konuk Yazarımız Sevgili 
G. Gizem Kalfaoğlu
@arhaninannesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder